Jak wybrać idealne wino na karnawałowe przyjęcie?
Dominika Reich, ambasadorka smaków:
Karnawał ma długą tradycję w Polsce, podczas przyjść chętnie pijemy wina. Jaki wino wybrać w tym okresie? Szczególnie polecam na karnawał wina musujące. Wina musujące kojarzą nam się z celebracją, z wytwornymi bądź mniej wytwornymi okazjami do świętowania, więc jak najbardziej są odpowiednie.

Jeżeli organizujemy przyjęcie dla większej liczby osób, dobrze jest sięgnąć po mniej wytrawne wina, dlatego warto wybrać wino musujące w wersji półwytrawnej. Prosecco, czy hiszpańska Cava występuje bardzo często w wersji półwytrawnej, więc jak najbardziej te wina polecam.
Jak wybrać idealne wino na karnawałowe przyjęcie?
Dominika Reich, ambasadorka smaków:

Karnawał ma długą tradycję w Polsce, podczas przyjść chętnie pijemy wina. Jaki wino wybrać w tym okresie? Szczególnie polecam na karnawał wina musujące. Wina musujące kojarzą nam się z celebracją, z wytwornymi bądź mniej wytwornymi okazjami do świętowania, więc jak najbardziej są odpowiednie.
Jeżeli organizujemy przyjęcie dla większej liczby osób, dobrze jest sięgnąć po mniej wytrawne wina, dlatego warto wybrać wino musujące w wersji półwytrawnej. Prosecco, czy hiszpańska Cava występuje bardzo często w wersji półwytrawnej, więc jak najbardziej te wina polecam.
Pamiętajmy, że w karnawale tradycją jest spożywanie pączków i faworków i dlatego też wina półwytrawne będą się doskonale komponować właśnie z tymi tradycyjnymi polskimi przysmakami.
W jaki sposób skomponować idealną deskę serów.
Dominika Reich, ambasadorka smaków:
Z czym łączyć sery, jakie gatunki wybierać lub jak je zestawiać ze sobą? Ciekawą propozycją jest zrobienie deski serów z różnych gatunków mleka. Weźmy dwa, trzy sery krowie o różnej strukturze. Jeden ser owczy i tutaj może być to jak najbardziej pleśniowy Roquefort, który jest właśnie serem zrobionym z mleka owczego. Wybierzmy jeden ser kozi, jeden ser miękki, np. brie lub camembert. Dobrym pomysłem będzie też wybranie sera z dodatkami: płatkami chili, truflą lub migdałami. Zabawmy się też kolorem: dodajmy Cheddar, który jest pomarańczowy. Na pewno wniesie on trochę radości do tej naszej deski.
A z czym łączymy sery? Przede wszystkim z różnego rodzaju marmoladami. Niekoniecznie dedykowanymi serom, można wykorzystać te własnej produkcji. Z różnymi rodzajami miodu. Oczywiście z owocami i nie tylko winogronami, ale także dostępnymi sezonowo (brzoskwinie, morele) i tropikalnymi, jak owoce kaki. Wypróbujmy też owoce suszone i bakalie: tak lubiane przez nas pistacje oraz różnego rodzaju orzechy.
Myślę, że będą to połączenia idealne na karnawałowe party.