Kupując produkty za pośrednictwem naszej strony wspierasz Krynickie Studio Baletowe

Zdrowy wybór – pomóż dziecku jeść bez presji!

Zamiast kontroli zbuduj relację, zadbaj o autonomię i stwórz pole do współpracy

Jak zachęcać dziecko do zdrowych wyborów żywieniowych i sprawić, by chętniej sięgało po warzywa i owoce? Rozwiązaniem nie są ani zakazy, ani nagrody. Znacznie skuteczniejsze są codzienne, drobne działania oparte na zaufaniu, relacji i dziecięcej ciekawości – przekonuje Katarzyna Augustyniak, psycholog dziecięcy i ekspertka kampanii „Talerz dobrych porcji – dla zdrowego rozwoju dziecka”. To właśnie relacja – a nie kontrola! – stanowi fundament dobrych nawyków żywieniowych. Jeśli dziecko czuje się przy stole bezpieczne i traktowane z szacunkiem, chętniej wybiera nowe produkty.

Katarzyna Augustyniak, psycholog dziecięcy i ekspertka kampanii „Talerz dobrych porcji – dla zdrowego rozwoju dziecka”
Katarzyna Augustyniak, psycholog dziecięcy i ekspertka kampanii „Talerz dobrych porcji – dla zdrowego rozwoju dziecka”

Choć zasady ujęte w formie Talerza Zdrowego Żywienia wskazują konkretne ilości poszczególnych kategorii produktowych w codziennej diecie, nie zawsze udaje nam się nimi kierować każdego dnia. To  zupełnie naturalne, gdyż każdy dzień wygląda inaczej, a apetyt dziecka może się zmieniać. Warto pamiętać, że kluczem do budowania zdrowych nawyków nie jest przymuszanie, ale cierpliwość, dobry przykład i elastyczne podejście. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą podejść do tematu jedzenia z większym zrozumieniem.

Buduj zaufanie – zamiast przymuszania

Posiłki potraktujmy przede wszystkim jako okazję do bycia razem. Atmosfera rozmowy i bliskości sprzyja budowaniu pozytywnych skojarzeń z jedzeniem. Dziecko nie powinno odczuwać presji ani emocjonalnego nacisku. – Zachęcam rodziców, by unikali komentarzy typu: „zjedz dla mnie”, „jak nie zjesz, będzie mi smutno”, „bez obiadu nie ma deseru”. Takie komunikaty odbierają dziecku poczucie autonomii i mogą wywoływać opór. Znacznie lepiej sprawdzają się empatyczne reakcje, jak: „rozumiem, że dziś nie masz ochoty – może spróbujesz innym razem?”proponuje Katarzyna Augustyniak.

Dzieci uczą się przede wszystkim przez obserwację – jeśli widzą, że dorośli jedzą warzywa i owoce z przyjemnością, chętniej będą ich naśladować.

Daj dziecku wybór – w rozsądnych granicach

Warto włączać pociechy w proces decydowania o tym, co zjedzą. Dzieci, które mogą wybrać, co znajdzie się na ich talerzu (w ramach zdrowych opcji), są zwykle bardziej zaangażowane i chętniej próbują nowych potraw. – Świetnie sprawdzają się posiłki w formie bufetu, gdy dziecko może samodzielnie dobrać składniki, np. do naleśnika, tortilli czy pizzy. Dzięki temu czuje, że ma wpływ na przygotowanie dania, a to zwiększa szansę, że z ciekawością skosztuje czegoś nowego. Szanując jego wybory – także wtedy, gdy odmawia warzyw – pokazujemy mu, że jego zdanie się liczy. To buduje zaufanie i sprzyja otwartości na różnorodne smaki w przyszłości przekonuje ekspertka.

Rozmawiaj – zamiast przekonywać

Ważne jest nie tylko to, co mówimy, ale i jak mówimy o jedzeniu. Lepiej opowiadać o smaku i fakturze niż straszyć niedoborem witamin. –  Gdy powiemy: „marchewka jest chrupiąca i słodka” zamiast: „marchewka jest zdrowa, musisz ją jeść”, pobudzamy jego ciekawość i zachęcamy do spróbowania warzywa. Unikajmy komentarzy i porównań w stylu: „zjedz tyle, co brat”, ponieważ mogą zaburzyć one zdolność dziecka do wsłuchiwania się we własny apetyt i regulowania go. Pomaga też zadawanie otwartych pytań, np.: „co byś dziś chętnie zjadł?” albo „jak myślisz, co pasowałoby do tej potrawy?” tłumaczy psycholożka.

Proponuj zdrowe przekąski – na wyciągnięcie ręki

Dobrze, jeśli w domu dostępne są zdrowe produkty, które łatwo i szybko możemy podać. Warto wydzielić taką przestrzeń, w której na co dzień znajdą się gotowe do zjedzenia przekąski. – Kolorowe talerze z pokrojonymi warzywami, owocami, hummusem czy orzechami to nie tylko wygodne, ale i atrakcyjne wizualnie rozwiązanie. Dziecko chętniej sięga po to, co jest pod ręką i ładnie podane – bez presji i konieczności ukrywania warzyw w potrawach zaznacza Katarzyna Augustyniak.

Przygotowuj posiłki – wspólnie z dzieckiem

Zaangażowanie dziecka w proces tworzenia posiłków może zdziałać więcej niż niejeden poradnik. – Już maluch w wieku 2-3 lat może pomóc w wyborze „warzywa tygodnia”, uczestniczyć w zakupach, wybierając produkty do przygotowania posiłku, mieszać składniki w sałatce, obierać jajka lub układać składniki na domowej pizzy. Dzieci chętniej próbują dań, w  których powstawaniu miały udział i które przygotowały razem z  dorosłymi. Wspólne gotowanie to nie tylko nauka – to także czas bliskości i rozmowy. Warto im wtedy powiedzieć: „fajnie, że gotowaliśmy razem, sprawnie nam poszło!” – zachęca ekspertka kampanii.

Nie walcz – współpracuj

Budowanie zdrowych nawyków żywieniowych to proces, który zaczyna się od codziennych doświadczeń przy wspólnym stole, opartych na szacunku, uważności i relacji. Kiedy jedzenie przestaje być polem bitwy, a staje się przyjemnością, warzywa i owoce częściej trafiają na talerze najmłodszych – naturalnie i bez przymusu.

Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o projekcie znajduje się tutaj:

https://talerzdobrychporcji.pl/

https://www.facebook.com/talerzdobrychporcji/

Powiązane informacje

Koalicja OnkoZdrowia Kobiet debata 25 06 2025Koalicja OnkoZdrowia Kobiet debata 25 06 2025
Polki w walce o zdrowie: rusza Koalicja...
25 czerwca 2025 w Warszawie oficjalnie zainaugurowano działalność Koalicji Onkozdrowia...
Herbapol napary owocoweHerbapol napary owocowe
Nowe napary owocowe. Mały rytuał to wielka...
Nowe napary owocowe Herbapolu Przygotowanie owocowych naparów z suszu to nie...
Energia nowego roku, a duchowa równowagaEnergia nowego roku, a duchowa równowaga
Energia nowego roku, a duchowa równowaga
Styczeń to czas, kiedy wielu z nas z nadzieją patrzy...
Dziecko przed ekranem elektronicznymDziecko przed ekranem elektronicznym
Nadmiar elektroniki szkodzi rozwojowi dziecka. Jak mądrze...
Współczesny świat obfituje w ekrany. Telewizory, komputery, smartfony i tablety...
Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży – jak zapobiegać urazom?Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży – jak zapobiegać urazom?
Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży...
Na przestrzeni lat zauważalny jest wzrost liczby kontuzji wśród dzieci...
Jak dbać o wzrok w starszym wieku? Porady optometrystkiJak dbać o wzrok w starszym wieku? Porady optometrystki
Jak dbać o wzrok w starszym wieku?...
Wraz z wiekiem nasze oczy wymagają szczególnej uwagi i troski....
Tygryski i Halloween mTygryski i Halloween m
Straaasznie fajna impreza halloweenowa z Tygryskiem!
Straaasznie fajna impreza halloweenowa z Tygryskiem!Halloween zbliża się wielkimi krokami....
Wyczerpana i zmęczona kobieta o ciemnych włosach stojąca przy białej ścianie z zamkniętymi oczami, trzymająca palec wskazujący na skroni, myśląca o czymś. Zdenerwowana kobieta o zmęczonym wyrazie twarzy. Ludzie i pracaWyczerpana i zmęczona kobieta o ciemnych włosach stojąca przy białej ścianie z zamkniętymi oczami, trzymająca palec wskazujący na skroni, myśląca o czymś. Zdenerwowana kobieta o zmęczonym wyrazie twarzy. Ludzie i praca
Pech – przypadek czy wyzwanie losu?
Czasem wszystko wydaje się działać przeciwko nam – psują się...
Zimowe infekcje pod kontrolą - profilaktyka układu moczowo-płciowegoZimowe infekcje pod kontrolą - profilaktyka układu moczowo-płciowego
Zimowe infekcje pod kontrolą - profilaktyka układu...
Zima to okres, w którym nasz organizm jest bardziej podatny...
Nowość: Michałki z Wawelu Protein kultowe cukierki z dodatkiem białkaNowość: Michałki z Wawelu Protein kultowe cukierki z dodatkiem białka
Nowość: Michałki z Wawelu Protein kultowe cukierki...
Wawel od lat z powodzeniem łączy tradycję z innowacyjnością –...
Zdrowe zęby i dziąsła? Zadbaj o bakterie...
Bakterii nie dostrzeżemy gołym okiem, ale skutki dysbiozy jamy ustnej...
Od śniadania do kolacji – zbożowe posiłki zgodne z Talerzem Zdrowego Żywienia, czyli jak smacznie jeść zboża każdego dnia!Od śniadania do kolacji – zbożowe posiłki zgodne z Talerzem Zdrowego Żywienia, czyli jak smacznie jeść zboża każdego dnia!
Od śniadania do kolacji – zbożowe posiłki...
Czy produkty zbożowe mogą być jednocześnie pyszne, zdrowe i lubiane...
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − cztery =

Mogą ci się również spodobać