Kupując produkty za pośrednictwem naszej strony wspierasz Krynickie Studio Baletowe

Zdrowy deser? Tak – z kaszą manną lub jaglaną!

Manna i jaglana to często wybierane przez polskie mamy kasze do dziecięcych deserów. Manna niezmiennie od lat króluje w słodkich poczęstunkach dla najmłodszych, natomiast jaglana dopiero
od niedawna zyskuje na popularności jako ich składnik. W ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przedstawiamy propozycje na smakowite i zdrowe desery z kaszą.

Jaglana zawiera sporo żelaza, jest fantastycznym źródłem krzemu, który odpowiada za mocne kości i stawy, oraz lecytyny, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację dziecka. Z kolei manna, bardzo rozdrobniona i praktycznie pozbawiona błonnika, to kasza lekkostrawna i delikatna dla żołądka, szczególnie wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego. Jest też pierwszą glutenową kaszką wprowadzaną do jadłospisu niemowląt.

– Obie kasze są bardzo uniwersalne w kuchni i doskonale sprawdzają się w deserach lub na śniadanie. W prosty sposób można je więc wprowadzić również do diety malucha. Dzięki temu mamy szansę przekonać najmłodszych do jedzenia innych rodzajów kaszy. Warto spróbować! – zachęca Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Rafaello z kaszy manny (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Rafaello z kaszy manny
Rafaello z kaszy manny

Składniki (na ok. 10-15 szt.):

  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • wiórki kokosowe
  • zapach kokosowy

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło oraz cukier i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę manną oraz wkrapiamy kilka kropel zapachu. Gotujemy parę minut, ciągle mieszając, a potem masę studzimy. Gdy wystygnie, formujemy z niej małe kulki i każdą obtaczamy w kokosie.

 

Brownie jaglane (autorki: Alaantkoweblw / @alaantkoweblw)

Brownie jaglane
Brownie jaglane

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • pół szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • pół szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 czekolada mleczna na polewę
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Płuczemy kaszę na sitku pod gorącą wodą, aby kasza nie była gorzka. Gotujemy wodę i wsypujemy do niej kaszę. Gotujemy ją pod przykryciem 18 minut na małym ogniu, by wchłonęła cały płyn. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystygnięcia. Następnie rozpuszczamy masło. Jak już się rozpuści, wyłączamy palnik i do gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy, by się roztopiła, po czym odstawiamy całość do ostudzenia (masa może być ciepła).

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do niej czekoladową masę, mąkę, kakao i kaszę, i miksujemy wszystko tylko do połączenia składników.

Formę o średnicy 28×28 cm smarujemy masłem i wylewamy do niej masę. Pieczemy brownie 30 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Czas na polewę! Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią brownie, po czym odstawiamy je do lodówki, by polewa zastygła.

 

Placuszki z kaszy manny (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Placuszki z kaszy manny
Placuszki z kaszy manny

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • do podania: ulubiony dżem i/lub świeże owoce

Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy ją ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy je do kaszy
z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno i również delikatnie dodajemy do masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy małe placuszki i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron do przyrumienienia. Podajemy z ulubionymi owocami i/lub dżemem.

 

 

Tarta z kaszy manny z owocami (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Tarta z kaszy manny
Tarta z kaszy manny

Składniki:

Spód:

  • 230 g mąki
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g kakao

Krem:

  • 500 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki kaszy manny (błyskawicznej)
  • owoce do dekoracji
  • bezbarwna galaretka

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na 20 minut do lodówki, a po tym czasie rozwałkowujemy je. Formę na tartę o wielkości 24 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je. Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. ryżem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, po tym czasie ściągamy ryż i pieczemy kolejne 15 minut.

Czas na krem! Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło. Wsypujemy powoli kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód, dekorujemy owocami i chowamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, a gdy lekko stężeje, rozprowadzamy ją po owocach. Ciasto wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny i po tym czasie jest gotowe do zjedzenia.

 

Jaglanka budyniowa (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Jaglanka budyniowa
Jaglanka budyniowa

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka budyniu
  • 2 łyżki cukru
  • ulubione owoce

Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dosypujemy kaszę oraz cukier
i gotujemy ok. 10-12 minut. Budyń mieszamy z pozostałym mlekiem i dolewamy na koniec, po czym wszystko zagotowujemy. Gotową jaglankę przelewamy do słoika/miseczki i dekorujemy owocami.

 

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:

http://www.lubiekasze.pl/

https://www.facebook.com/lubiekasze/

https://www.instagram.com/lubie_kasze/

 

Kontakt dla dziennikarzy: komunikaty@smart-media.pl

Powiązane informacje

Krok po kroku ku zdrowiu czyli jak...
Zadbanie o siebie to najgłębsza wartość, jaką możemy podarować sobie...
Ilona Filianets higienistka z Medicover Stom. Fo. MSIlona Filianets higienistka z Medicover Stom. Fo. MS
Higienistka radzi: jak wybrać najlepszą pastę do...
Zakup pasty do zębów nie jest łatwym zadaniem. W sprzedaży...
Plakat Dzień otwarty WSSE w KrakowiePlakat Dzień otwarty WSSE w Krakowie
X Dzień Otwarty Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w...
W najbliższą sobotę (17 maja) przy ul. Prądnickiej 76 w...
Koalicja OnkoZdrowia Kobiet debata 25 06 2025Koalicja OnkoZdrowia Kobiet debata 25 06 2025
Polki w walce o zdrowie: rusza Koalicja...
25 czerwca 2025 w Warszawie oficjalnie zainaugurowano działalność Koalicji Onkozdrowia...
lek. dent. Magdalena Michalkowska Konsultacja. fot. Medicoverlek. dent. Magdalena Michalkowska Konsultacja. fot. Medicover
Nakładki ortodontyczne, te wady zgryzu wyleczysz… nakładkami
Nakładki ortodontyczne (z ang. alignery), choć są obecne w leczeniu...
pexels-karolina-grabowska-4021775pexels-karolina-grabowska-4021775
Weryfikacja lekarzy w Polsce – pilna konieczność...
Brak działającego systemu rewalidacji zagraża pacjentom Komentarz ekspertadr Łukasz Rakasz, Ordynator...
Ptaki, mewy w powietrzuPtaki, mewy w powietrzu
CAMS przedstawia raport oceny jakości powietrza w...
Serwis monitoringu atmosfery Copernicus (CAMS) opublikował coroczny raport jakości powietrza...
Herbapol napary owocoweHerbapol napary owocowe
Nowe napary owocowe. Mały rytuał to wielka...
Nowe napary owocowe Herbapolu Przygotowanie owocowych naparów z suszu to nie...
Masz cukrzycę? Sprawdź, jak zadbać o zęby i zdrowie jamy ustnejMasz cukrzycę? Sprawdź, jak zadbać o zęby i zdrowie jamy ustnej
Masz cukrzycę? Sprawdź, jak zadbać o zęby...
Szacuje się, że cukrzyca (obu typów) dotyka w Polsce ponad...
Zimowe infekcje pod kontrolą - profilaktyka układu moczowo-płciowegoZimowe infekcje pod kontrolą - profilaktyka układu moczowo-płciowego
Zimowe infekcje pod kontrolą - profilaktyka układu...
Zima to okres, w którym nasz organizm jest bardziej podatny...
Polski Bank Komórek Macierzystych  i Fundacja DKMSPolski Bank Komórek Macierzystych  i Fundacja DKMS
Już po raz drugi Polski Bank Komórek...
W październiku i listopadzie 2024 roku po raz drugi Polski...
Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży – jak zapobiegać urazom?Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży – jak zapobiegać urazom?
Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży...
Na przestrzeni lat zauważalny jest wzrost liczby kontuzji wśród dzieci...
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 7 =

Mogą ci się również spodobać