Kupując produkty za pośrednictwem naszej strony wspierasz Krynickie Studio Baletowe

Smaki Livigno, czyli kulinarne odkrycia na włoskich stokach, których musisz spróbować.

Wjazd do jednego z alpejskich kurortów narciarskich to doskonała okazja, by cieszyć się wyjątkową kuchnią idealnie komponującą się z zimowym klimatem. W Polsce do popularnych dań w górach zaliczamy dobrze każdemu znaną kwaśnicę, żurek, moskole, żeberka, bigos czy pierogi – prawdziwe klasyki, które świetnie smakują po dniu spędzonym na nartach. A jakie dania znajdziemy szusując po stokach Livigno? Tu kulinarny krajobraz jest zupełnie inny… Najpopularniejsze dania „Małego Tybetu Europy” to pizzoccheri, taroz czy sciat. Poza tym w centrum miasteczka znajduje się „Latteria” oferująca prawdziwe regionalne sery i lody własnej produkcji. Wszystkie lokalne produkty dystrybuowane są do tutejszych restauracji, sklepów i hoteli, ponieważ sprzedawanie ich poza regionem wiąże się z nałożeniem na nie cła.

W Livigno, jednym z najchętniej odwiedzanych zimą miejsc we Włoszech, można skosztować wyjątkowych dań, które idealnie komponują się z atmosferą górskiego wypoczynku. Smaki tego regionu oferują prawdziwą ucztę dla podniebienia. Co powinniśmy zamówić spędzając zimowy urlop w tym włoskim kurorcie?

Smaki Livigno, czyli kulinarne odkrycia na włoskich stokach, których musisz spróbować.
Smaki Livigno, czyli kulinarne odkrycia na włoskich stokach, których musisz spróbować.

Tradycyjna kuchnia Livigno – smak gór w najlepszym wydaniu

Kuchnia Livigno składa się głównie z lokalnych składników i jest doskonałym przykładem prostoty, a więc zjemy tu bez zbędnych ozdobników za to treściwe i domowe dania, co oddaje charakter regionu – niegdyś przez kilka zimowych miesięcy odciętego od reszty świata. Przyglądając się zamiłowaniu do intensywnych serowych smaków bez problemu odnajdziemy tu wpływy szwajcarskie. Jednym z najpopularniejszych dań jest pizzoccheri – makaron z mąki gryczanej, serwowany z ziemniakami, kapustą i serem Valtellina Casera. To sycące i rozgrzewające danie, które dostarcza energii do dalszych zjazdów. Można je porównać do polskich łazanek, który również bazuje na kapuście, ale w zupełnie innej odsłonie smakowej. Pizzoccheri są delikatne, serowe i kremowe, podczas gdy łazanki charakteryzują się wyrazistym smakiem kapusty i leśnych grzybów. Innym regionalnym specjałem, który warto spróbować jest taroz – gęste puree z ziemniaków, fasolki szparagowej, sera, masła i cebuli. Miłośników sera bez wątpienia zainteresuje sciat – smażone kulki z ciasta gryczanego, wypełnione rozpływającym się serem. W końcu chrupiąca skórka i intensywny serowy aromat to kwintesencja górskiego smaku. Na końcu oczywiście coś dla łasuchów, bardzo łatwa w przygotowaniu torta da l’indomenia, czyli „niedzielne ciasto” z mieszanki mąki pszennej z kukurydzianą, jaj, cukru, mleka z dodatkiem drożdży. Słodkie i proste ciasto, które szybko osłodzi nasze zmarznięte kubki smakowe. 

Smaki Livigno, czyli kulinarne odkrycia na włoskich stokach, których musisz spróbować.
Smaki Livigno, czyli kulinarne odkrycia na włoskich stokach, których musisz spróbować.

Regionalne produkty królują w Livigno

Po dniu spędzonym na stoku warto spróbować lokalnych przekąsek, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wprowadzą nieco klimatu alpejskiej kuchni. W wielu lokalach podaje się tu cienko pokrojoną bresaolę, długo dojrzewającą szynkę z wołowiny, na chlebie żytnim z dodatkiem masła jałowcowego. Ta sama wędlina serwowana z oliwą, cytryną i rukolą stanowi lekką i wyrafinowaną przystawkę. Jak wiele wędlin oraz innych lokalnych przysmaków jest ona wytwarzana w Livigno, co wiąże się z projektem TAST promującym lokalne produkty i dbającym o ich autentyczność. W hotelach uczestniczących w tej akcji śniadania przygotowywane są ze składników pochodzących z Livigno, a w ramach bufetu dostępne są regionalne sery, jogurty, kiełbasy, wędliny, jaja czy miód w 100% pochodzące od lokalnych dostawców. Goście hotelowi mogą także spróbować tradycyjnych regionalnych wypieków – ciast i chleba, które swoim smakiem opowiadają historię tego miejsca. Na uwagę zasługuje pan da carcent – lokalny chleb, który doskonale komponuje się z wędlinami i serami z lokalnej „Latterii”, takimi jak Valtellina Casera czy dojrzewający Bitto.

Dlaczego warto spróbować lokalnych specjałów w Livigno?

Livigno to idealne miejsce, by połączyć sportową przygodę z kulinarnymi odkryciami. Po aktywnym dniu na stoku nic nie smakuje lepiej niż lokalne dania, które rozgrzewają i dostarczają energii na kolejny dzień pełen wrażeń. Można się tu też rozgrzać za sprawą słodkiego koktajlu Bombardino serwowanego na ciepło, który powstał właśnie w Livigno. Miejscowość oferuje 115 km tras narciarskich, dostosowanych do różnych poziomów zaawansowania oraz nowoczesną infrastrukturę z wyciągami i kolejkami linowymi. To miejsce, gdzie możesz cieszyć się kuchnią skomponowaną z lokalnych składników oraz gwarancją śniegu i długim sezonem narciarskim.

Powiązane informacje

fine diningfine dining
Historia fine diningu w Polsce
Rozwój fine diningu w Polsce to proces, który nabrał tempa...
Sokołów gruszki z boczkiemSokołów gruszki z boczkiem
Karnawał smaków. Kulinarne inspiracje Sokołowa
Najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór? Grono przyjaciół, niezobowiązująca atmosfera...
Modern Fashion Collection For Stylish People
Modi pede platea ea, irure habitant dolor doloribus, nemo, laborum?...
Masz cukrzycę? Sprawdź, jak zadbać o zęby i zdrowie jamy ustnejMasz cukrzycę? Sprawdź, jak zadbać o zęby i zdrowie jamy ustnej
Masz cukrzycę? Sprawdź, jak zadbać o zęby...
Szacuje się, że cukrzyca (obu typów) dotyka w Polsce ponad...
Kleks i wynalazek Filipa Golarza klatka z filmuKleks i wynalazek Filipa Golarza klatka z filmu
Wyobraźnia kontra technologia – zobacz zwiastun „Kleksa...
Zwiastun jednej z najbardziej wyczekiwanych premier nadchodzącego roku, filmu „Kleks...
„Skrzat. Nowy początek” – przygoda, która poruszy wasze serca!„Skrzat. Nowy początek” – przygoda, która poruszy wasze serca!
„Skrzat. Nowy początek” – przygoda, która poruszy...
Wielka przygoda czeka na tych, którzy nie boją się iść...
Odkryj słodycze Wawel na wyjątkowe okazjeOdkryj słodycze Wawel na wyjątkowe okazje
Odkryj słodycze Wawel na wyjątkowe okazje
Nowy rok to czas pełen wyjątkowych chwil, które warto celebrować...
RZGW Skawa. Źródło zdjęć: RZGW w Krakowie, KW PSP w KrakowieRZGW Skawa. Źródło zdjęć: RZGW w Krakowie, KW PSP w Krakowie
Zjawiska lodowe na rzekach
Rozwój zjawisk lodowych w rzekach rozpoczyna się, gdy temperatura powietrza...
Microenergy_-_Max_Manavi-HuberMicroenergy_-_Max_Manavi-Huber
Tenis. Tenisiści Struff, Hanfmann, Arnaldi oraz Bublik...
Zawodnicy tegorocznego turnieju Australian Open: Jan-Lennard Struff, Yannick Hanfmann, Matteo...
Jak Europejski Zielony Ład zmienia przemysł?Jak Europejski Zielony Ład zmienia przemysł?
Tworzywa sztuczne w erze cyrkularności.
Jak Europejski Zielony Ład zmienia przemysł? Przemysł tworzyw sztucznych odgrywa kluczową...
Energia nowego roku, a duchowa równowagaEnergia nowego roku, a duchowa równowaga
Energia nowego roku, a duchowa równowaga
Styczeń to czas, kiedy wielu z nas z nadzieją patrzy...
„Krok do biznesu” – projekt wymyślony przez uchodźców dla uchodźców„Krok do biznesu” – projekt wymyślony przez uchodźców dla uchodźców
„Krok do biznesu” – projekt wymyślony przez...
Projekt „Krok do biznesu” narodził się wśród samych uchodźców z Ukrainy....
Udostępnij znajomym

One thought on “Smaki Livigno, czyli kulinarne odkrycia na włoskich stokach, których musisz spróbować.

  1. Jestem bardzo zadowolony, że trafiłem na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Będę polecał to miejsce i częściej tu zaglądał, by przejrzeć nowe rzeczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mogą ci się również spodobać